GRATIS INTAKE >

Hoera! Wat een bevalling!

trainen tijdens zwangerschap en postpartum periode

Hoera! Geslaagd!

Gediplomeerd Personal Trainer specialist zwangerschap & Postpartum

Vanmorgen begon als een gewone dag. Ik had mijn Personal Trainingen van de ochtend achter de rug en kroop daarna even achter de laptop om nog wat ingescande intake-formulieren op te bergen in de juiste mappen. Ik opende mijn mail en zag een bericht van opleidingsinstituut Sport&People genaamd: Goed Nieuws!

Ik was in afwachting van de beoordeling van mijn laatste onderdeel van de opleiding, maar de examinator had nog ruim een week om deze door te nemen en ik verwachte nog geen mailtje daarvan. Dus ik dacht, oh, zal wel een mailtje zijn met: goed nieuws, nu korting op de volgende opleidingen, of goed nieuws, we hebben een nieuwe opleiding... of.... nou ja, je kent ze wel, die mailtjes. 

Klakkeloos opende ik het mailtje en toen zag ik dat het goede nieuws was: Thessa, wij mogen je van harte feliciteren, je bent geslaagd!  

Alhoewel dit voor mij in de lijn der verwachting lag; ik weet immers hoeveel moeite en tijd ik in alle onderdelen heb gestoken, was ik toch echt enorm positief verrast en rolde er een traantje over mijn wang van blijdschap. 

Wat begon als een opleiding die me interessant leek en die ik er "wel even bij zou doen" werd een echt naslagwerk. Ik ben letterlijk het veld in gedoken en heb onderzocht wat er wel en niet bekend is over trainen tijdens deze mooie maar ook kwetsbare periodes in het leven van de vrouw. Ik kan je vertellen, er is nog veel te weinig kennis bij de meeste trainers. In de reguliere fitness opleidingen wordt er niet of nauwelijks informatie gegeven over het trainen tijdens de zwangerschap of postpartum periode. 

De gemiddelde trainer; en ja, ook hele goede Personal Trainers, zeggen: Ik weet het eigenlijk niet wat wel en niet kan en tot wanneer iets wel en niet kan. En wat er gebeurd tijdens de zwangerschap met het vrouwelijke lichaam onder invloed van allerlei hormonen. De meeste trainers weten dit gewoon niet. Je kunt het ze ook haast niet kwalijk nemen, het wordt ze niet geleerd tijdens de basis opleiding voor fitnesstrainer en ook niet tijdens de opleiding voor Personal Trainer.  Dus vaak volgt het advies, doe maar wat rustiger aan en doe wat goed voor je voelt. oh ja... en niet meer je rechte buikspieren trainen na de 12e week. 

Hier heb je als zwangere vrouw dus helemaal niks aan.

Want wat voelt er nou goed als je kapot moe en misselijk bent door de hormonen in het eerste trimester?

En als die bekkenpijn een beetje begint op te spelen, tja, dan voelt het ook eigenlijk vaak niet zo goed meer om te gaan bewegen en gaan we gauw zitten en komen we de rest van de zwangerschap de stoel niet meer uit. Wat er dus eigenlijk voor zorgt dat je de spieren geen signaal geeft om sterk te blijven of sterker te worden, wat er weer in kan resulteren dat je nog meer pijn krijgt.  

En die laatste maanden, kan je dan nog meedoen met de reguliere trainingen, wat kan je aanpassen, wat zijn nog veilige opties in de wereld van 10.000 oefeningen die goed zijn voor jou en veilig voor het kleine mensje wat je draagt? 

En na de bevalling, als je na 6 weken weer hoort, je mag alles weer doen hoor! Tja, moet je dan die pijntjes die je voelt toch maar negeren, want het hoort er vast bij, na al dat gedoe aan je lijf van het afgelopen jaar? En je wilt toch het liefst zo snel mogelijk weer terug naar je oude niveau en weer mee met de groep en je laat je weer lekker aansporen door die trainer die dus ook niet weet hoe een postpartum lichaam dient te herstellen? Die zweept jou weer lekker aan om je enthousiast te maken voor het trainen, want die is blij dat de klant weer terug is! Die denkt niet, laat ik eerst maar voorzichtig vragen of ze al bij de bekkenbodemfysiotherapeut is geweest voor een check up en laat ik van daaruit een programma maken waarmee ze kan herstellen op een veilige manier. 

Een bevalling is een blessure. De bekkenbodem, letterlijk de onderkant van ons lichaam, de hangmat van spieren die onze organen op de plaats houden, is geblesseerd. En dit is niet binnen 6 weken weer terug op orde als deze tot wel 7x opgerekt is en wellicht gescheurd. Dit herstel duurt 9 maanden en soms langer.  Ook als je bevallen bent middels een keizersnede heeft jouw bekkenbodem het zwaar gehad, door het extra gewicht van de baby/placenta/baarmoeder/vruchtwater. Om nog maar niet te spreken over de buikwond die je hebt. 

Ik kan hier denk ik nog wel een uur over doorschrijven. Wat begon als een opleiding voor erbij, omdat ik mijn vrouwelijke klanten ook in deze periode van hun leven goed wil kunnen begeleiden, werd een echte zoektocht naar zo veel mogelijk informatie. 

Stage lopen / uren maken met de doelgroep, trainingsprogramma's schrijven en onderbouwen voor een zwangere vrouw, trainingsprogramma's schrijven en onderbouwen voor een vrouw in de post-partum periode. Stage lopen bij de bekkenbodem specialist (profundum Dordrecht, wat een toppers werken daar) Verloskundigen / gynaecologen interviewen, een praktijkexamen training uitvoeren om alle opgedane kennis in praktijk te mogen laten zien.  Een theorie examen succesvol afronden, vrouwen interviewen die zwanger zijn, vrouwen interviewen die bevallen zijn middels een vaginale bevalling en een keizersnede. Een praktijkdag bij Powermama in Zoetermeer bij eigenaresse Yousra. Wat een leerzame dag en wat een mooie vrouw, hart van goud, zo'n fijne, geduldige, bevlogen trainer boordevol vol kennis met een missie om dit te delen met zo veel mogelijk trainers! Webinars en E-books van Powermama mogen krijgen om daar nog meer kennis uit te halen.  Een volledig portfolio schrijven met al mijn bevindingen en conclusies.  Dit alles, heb ik er "even naast gedaan" 

Nu het zo opsom denk ik, geen wonder dat dat traantje even viel. Wat een bevalling was dit!! 

De grootste samenvatting van de conclusies bij zo'n beetje elke opdracht was: Er is zo weinig bekend in fitnessland met betrekking tot het begeleiden van deze doelgroep! En ik ben trots dat ik nu wel genoeg kennis heb en dat ik oprecht kan zeggen dat ik deze doelgroep op een veilige manier kan begeleiden zodat ze, mits er geen complicaties zijn, veilig kunnen blijven sporten tijdens de zwangerschap en daarna ook weer veilig kunnen opbouwen! 

Ik vier vandaag een feestje, want deze mama heeft het geflikt! weer een berg kennis en een mooi diploma in the pocket! 

Mocht jij nou iemand zijn, of iemand kennen die met vragen rondloopt omtrent trainen tijdens de zwangerschap of postpartum periode, stuur me gerust een mailtje met je vragen! Ik help je graag, zodat ook jij die sterke mama kunt zijn en blijven! 

klik hier om contact op te nemen

 

 

 

 

 

← BACK TO THE BLOG
GRATIS DOWNLOAD

10 Tips Voor Een Nieuw Begin Aan Jouw Gezonde Lifestyle

De 2024 journey naar een fittere, slankere en gezondere jij!

Zonder een voet in de sportschool te zetten.

  • Practische voorbeelden.
  • 32 pagina's aan gouden info!
  • Jouw hulpmiddel naar een gezondere, fittere versie van jezelf.